De ceva vreme, singurul ambasador viabil al României, SPORTUL, dă semne de vădită oboseală. Totul a început în urmă cu peste un deceniu, atunci când bazele sportive au început să dispară sub imperiul intereselor imobiliare, când orele de sport au fost scoase din programa şcolară şi, recent, prin desfiinţarea Ministerului Sporturilor!

 

Este suficient să menţionăm că, deşi nu există statistici oficiale, cei îndreptăţiţi afirmă că patrimoniul sportiv al României a pierdut în ultimele două decenii cam 60% din bazele pe care le deţinea, că în anul şcolar 2010 – 2011 elevii aveau trecută în programa şcolară o singură oră de sport pe săptămână, că obezitatea s-a instalat fără probleme în rândul adolescenţilor, că baza de selecţie pentru disciplinele sportive a scăzut – motiv pentru care sute de cluburi sportive s-a desfiinţat.

Suntem înaintea unui meci extrem de important pentru noi, pentru imaginea României: meciul pe care Lucian Bute îl dispută la Notthingham, peste câteva ore, împotriva lui Carl Froch. Dar suntem la o lună distanţă de cel mai important eveniment sportiv al planetei: Jocurile Olimpice de la Londra. Este suficient să ne uităm peste cei care ne vor reprezenta acolo şi observăm că nu putem spera la mai mult de 10 medalii – indiferent de culoarea şi valoarea acestora. Nu este puţin , este EXTREM DE PUŢIN!

Suntem a şaptea naţie – ca mărime – din Europa, dar ultima în ceea ce priveşte raportul valoare – rezultate obţinute. Este timpul să NE TREZIM, SĂ ÎNŢELEGEM că doar punând lucrurile într-o ordine firească putem să redevenim performanţi!

În urmă cu o lună, The Money Channel a iniţiat un manifest, unul menit să se finalizeze cu reînfiinţarea Ministerului Sporturilor şi cu trecerea mişcării sportive sub directul patronaj al primului ministru. În această seară, de la ora 21.00, la televiziunea mai sus amintită, este organizată o masă rotundă, la care participă unii dintre cei mai reprezentativi oameni implicaţi în mişcarea sportivă din România în acest moment. Aici, îi menţionăm pe Viorel Moldovan, Nicu Vlad, Octavian Morariu, Octavian Bellu, Leonard Dorin Doroftei, Mihai Leu, Elisabeta Lipă, Violeta Beclea, jurnalistul Emil Grădinescu, fostul ministru al sănătăţii Mircea Cinteză şi sociologul Marius Pieleanu. Am vrut, ca alături de noi, să fie prezenţi şi liderii puterii: Premierul Victor Ponta, şi co-preşedinţii USL Crin Antonescu şi Daniel Constantin. Dacă premierul a declinat – în ultimul moment invitaţia, din cauza unor probleme de importanţă naţională, ceilalţi doi au preferat să continue campania electorală pe care o duc la nivel naţional.

BORNELE JOCURILOR OLIMPICE

1924 Paris 1
1952 Helsinky 4
1984 Los Angeles 54
2000 Sydney 25
2004 Beijing 8
2012 Londra ?

MEDALII OLIMPICE ALL TIME

MEDALII DE AUR: 82
MEDALII DE ARGINT: 88
MEDALII DE BRONZ: 114

MAI FAC ROMÂNII SPORT?

Statistica arată că în România există 57 de federații sportive și 3.379 de secții afiliate acestora, 106.632 sportivi legitimați, 4.890 antrenori cu normă întreagă, 1.707 instructori, 4.830 arbitri. Federația cu cele mai multe secții sportive afiliate este Federația Română de Fotbal, Federația cu cei mai mulți sportivi legitimați este Federația Română de Tenis, cu 17.185 sportivi, FRF aflându-se pe locul 2 cu 11.441 sportivi. Cei mai mulți antrenori și arbitri se află la Federația Română de Fotbal, primii fiind în număr de 553, respectiv 467.

ROMÂNIA, ÎN TPOUL OBEZILOR

– Un român din patru suferă de obezitate şi 30% dintre românce şi 20% dintre români sunt obezi.
– La capitolul obezitate infantilă ne aflăm pe locul al treilea din Europa

Sursa: Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here