Fasolea bătută este una dintre mâncărurile care îmi plac la nebunie. În Oltenia, cel puțin în zona Vâlcii, i se mai spune și fasole sleită. Originile ei sunt atât de vechi încât se pierd în negura timpului… Bunica o făcea în ulcea de pământ, pusă în gura sobei!

Povesteam într-o postare anterioară că m-am apucat să gătesc niște mâncăruri cerute la comandă de către unul dintre cumnații mei. Ei bine, când am pus fasolea la muiat pentru a o prepara cu ciolan afumat… mi-a dat cu virgulă. Mai precis, am rămas cam cu jumătate de kilogram de boabe deja prefierte.

 

DSC02811

Nu m-am îndurat să le arunc, motiv pentru care le-am lăsat în continuare la foc. Cu o seară în urmă mâncasem la un vecin niște fasole sleită și mi s-a făcut poftă de așa ceva. Între timp, cât fasolea a stat la fiert, m-am ocupat de restul componentelor.

Ce îți trebuie pentru câteva străchini zdravene de fasole sleită:

  • 1 kg fasole boabe
  • 2 cepe normale
  • 4 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de floarea soarelui sau de măsline
  • 200 ml de roșii în bulion sau niște pastă de tomate
  • o legătură de pătrujel
  • un cartof

Cum procedăm la prepararea acestei bunătăți? O parte din rețetă deja am apucat să o povestesc mai sus. Un singur amendament mai fac: e musai să lăsați și la mâncarea asta boabele de fasole peste noapte în apă rece!

 

Fasolea este bine să ia apă aproximativ 10-12 ore!
Fasolea este bine să ia apă aproximativ 10-12 ore!

 

Bun. Revenim la momentul în care pregătim celelalte părți cât timp fierbe fasolea. Nu uitați: în vasul în care fierbe să puneți cartoful. El e agentul care luptă cât de cât împotriva inevitabilelor pârțuri! Ei bine, din acest moment prea multe nu mai sunt de făcut.

Luăm ceapa, o tăiem mărunt și o aruncăm într-o tigaie în care uleiul sfârâie. O călim nițel, după care turnăm roșiile în bulion. Dăm sare după gust. Mestecăm constant până ce totul scade, rămânând la textura unei tocănițe. Când oprim focul, aruncăm și frunzele de pătrunjel tăiate. Le puteți mărunți la ochi, după cum vă lasă sufletul sau putința…

ceapa calita

Pentru că am făcut tocanița, iar fasolea încă mai fierbe…ne ocupăm de usturoi. Îl curățim, apoi îl zdrobim cu pisălogul. Conținutul rezultat îl amestecăm cu puțin ulei și sare.

DSC02848

Ajungem la momentul în care boabele de fasole au fiert suficient încât să le sleim. Scurgem apa în care au fiert și trecem la treabă. Eu nu aplez la mixer, nu-mi place pasta care rezultă… nu are acel farmec de epocă pe care îl caut permanent când vine vorba de bucătăreală. Odată sleite, boabele de fasole le amestecăm cu combinația de ulei, sare și usturoi – făcută între timp.

 

DSC02852

 

Din acest moment începem să trâmbițăm: familionul poate să vină la masă! Punem fasolea sleită în străchini de pământ, și o ornăm cu glazura rezultată din ceapă și roșii. Mâncarea asta, plină de proteină, se combină senzațional cu niște murături scoase din beciul casei…

 

M-am cam ofticat că mi-au lipsit murăturile, dar... nu au intrat zilele în sac: data viitoare se vor regăsi pe masă!
M-am cam ofticat că mi-au lipsit murăturile, dar… nu au intrat zilele în sac: data viitoare se vor regăsi pe masă!

Așa-i că v-am cam pus pe gânduri? La treabă, și…poftă mare!

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here