Nu mai știu, dracu’ știe, că nu țin minte toate… stați să mă uit, să văd cum…” – este reacția lui Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei Pui, în momentul în care a fost întrebat despre tema cursurilor de formare profesională, oferite vara și iarna de către statul român.

 

În primele șapte luni ale acestui an instituțiile publice din România au achiziționat 5.583 de servicii hoteliere (cele mai multe pentru sejururi de 7 zile) pentru tot atâtea cursuri de formare profesională. Suma totală suportată de bugetele locale se ridică la 21.355.912 lei (aproape 5 milioane de euro). De la primării, școli și case de cultură până la Direcția Națională Anticorupție și Opera Comică pentru Copii, o proporție covârșitoare din totalul instituțiilor finanțate din bani publici și-au trimis angajații în concedii camuflate sub forma unor cursuri de formare profesională.

Popești-Leordeni nu face casă separată și a folosit din plin resursele puse generos la dispoziție de către cei care decid viitorul luminos al patriei.

Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), banii cheltuiți de Administrația Locală Popești-Leordeni, pentru “perfecționare” sunt cei de mai jos:

 

  • 3000 de lei, rulați prin firma Lectoform Travel SRL. Conform explicației SEAP,  “Pachete de servicii de cazare cu mic dejun inclus și pensiune completă. Pachetele se valorifică pentru participanții la programele de formare profesională din perioada 31 iulie – 06 august 2017, Eforie Nord, Hotel Aqvatonic.
  • 3000 de lei, rulați prin firma Lectoform Travel SRL. Conform explicației SEAP, ” Cazare Hotel Riviera, Mamaia
  • 27412 de lei, rulați prin FUNDATIA CENTRUL DE FORMARE APSAP.  Conform explicației SEAP, vorbim despre un ” PACHET SERVICII HOTELIERE 12 PERSOANE POLITIA LOCALA
  • 12614 de lei, rulați prin FUNDATIA CENTRUL DE FORMARE APSAP. Conform explicației SEAP, vorbim despre un ” PACHET SERVICII HOTELIERE 5 PERSOANE EVIDENTA POPULATIEI
  • 16357 de lei, rulați prin FUNDATIA CENTRUL DE FORMARE APSAP. Conform explicației SEAP, vorbim despre un “ PACHET SERVICII HOTELIERE 7 PERSOANE ASISTENTA SOCIALA”

 

Povestea cu “formarea profesională” este lungă, de prin 1999. A apărut odată cu promulgarea Legii 188, privind statutul funcționarilor publici. În textul acestei legi se preciza că funcționarii au dreptul și obligația de a-și îmbunătăți abilitățile și pregătirea profesională, iar instituțiile publice trebuie să-i sprijine prin acoperirea eventualelor cheltuieli de formare.

Firește, Institutul Național de Administrație a fost înființat după standarde europene, dar a funcționat după reguli românești. Funcționarii erau chemați la cursuri, însă lectorii care trebuiau să îi instruiască erau aleși după criterii cel puțin discutabile, care aveau să devină subiectul unei anchete. În 2007, Departamentul pentru Lupta Antifraudă a descoperit că Institutul Național de Administrație plătise ilegal peste 500 de formatori și angajase mai mulți oameni decât prevedea organigrama.

Imediat după integrarea în UE, Institutul Național de Administrație a fost desființat.  Imediat, locul său a fost preluat de firme private, care au mirosit tonele de miere ce se pot sifona prin suveica achizițiilor publice.  În 2017, Institutul Național de Administrație a fost reînființat, sub conducerea aceluiași Pavel Năstase, care, conform recorder.ro, nu are nicio soluție imediată: „Cunosc situația acestor firme și știu că nu se respectă niciun criteriu de competență. Face fiecare cum vrea, dar nu avem niciun mecanism prin care să intervenim. Până refacem institutul o să dureze, așa că mai devreme de 2018 nu văd ce am putea face”.

Nu dezvolt subiectul prea mult, o vor face colegii din jurnalele de specialitate. Îi pun o întrebare doar lui Petre Iacob (Primarul Care Nu Este): dacă fuseși pe acolo, ce învățași mătăluță? Cumva, cum se poate devaliza și mai mult localitatea pe care o promovezi cu rangul de oraș, dar care se ridică la nivel de comună primitivă?

Cât pentru funcționarii care și-au scăldat oasele în razele aruncate generos de soare în această perioadă, întreb: berea fu’ rece? Că altceva bănuiesc că nu ați băgat la tărtăcuță pentru că nici nu a fost cazul de…altceva!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here