NASA şi-a călcat pe inimă şi a lăsat “la liber” să circule un pont: Curiosity a descoperit un “obiect strălucitor” pe solul rosu al planetei Marte. La prima vedere, surpriza este enormă. Dar nu vă ambalaţi prea tare pentru că… marţienii în cauză par cam pământeni. Conform cercetătorilor, acesta ar putea fi o parte desprinsă chiar din robot.

Un comunicat, sec, al Agenţiei Spaţiale Americane ne şi îndeamnă să oprim speculaţiile: “Echipa care se ocupă de Curiosity a decis să nu folosească braţul robotic, luni, 8 octombrie, după ce a detectat prezenţa unui obiect strălucitor pe sol, care ar putea fi o piesă a robotului. Curiosity va lua alte imagini ale obiectului pentru a ajuta echipa tehnică să-l identifice şi să evalueze impactul său eventual asupra activităţilor de prelevare “.

Curiosity a trimis, până în prezent, mai multe probe destul de interesante către laboratoarele terestre. Una dintre ele lămureşte un mister legat despre canalele existente pe planeta care a înfierbântat cel mai mult imaginaţia oamenilor. “Au fost scrise multe lucrări despre canalele de pe Marte, cu ipoteze diferite legate de fluxul apei din acestea. Însă aceasta este prima dată când vedem pe Marte, cu adevarat, pietriş transportat de apă. Este o tranziţie de la speculaţii cu privire la dimensiunea aluviunilor la observarea lor directă”, spune Dietrich. Albia răului găsită de Curiosity, este amplasată între partea de nord a Craterului Gale şi poalele Muntelui Sharp – un munte din interiorul craterului.

“Formele rocilor spun că au fost transportate, iar dimensiunile lor spun că nu ar fi putut fi transportate de vânt. Au fost transportate de apă”, a declarat un alt membru al echipei Curiosity, Rebecca Williams de la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona.

De aproape o săptămână, robotul staţionează pe un pat de nisip, loc în care testează echipamentele de prelevări geologice. Vă reamintesc că misiunea lui Curiosity are o durată de doi ani, timp în care aceste trebuie să exploreze planeta roşie. Rezultatul pe care oamenii de ştiinţă doresc să-l aibe la sfârşitul misiunii ar trebui să răspundă la întrebarea: există sau a existat viaţă pe Marte?

[youtube=http://youtu.be/lex0zL6K4Q0]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here