Între Marea Britanie şi Europa vorbirea unei limbi commune din punct de vedere politic pare tot mai greu de înţeles. Privind la politica adoptată de urmaşii lui Shakespeare, Alex Stubb, ministrul finlandez pentru Afaceri Europene, trage o singură concluzie: această ţară face orice pentru a-şi lua “la revedere” de la Uniunea Europeană.

Întrebat dacă încercările de a merge spre o integrare mai puternică a celor 17 țări din zona euro nu prezintă riscul de a lăsa Marea Britanie și celelalte nouă țări membre UE într-un grup secundar, oficialul finlandez a fost categoric: „ca să fiu foarte sincer, este aproape ca şi cum am fi 26 plus 1”. Reuters notează că politicianul a mai atras atenţia, la un summit, că “Marea Britanie pare să se poziționeze intenționat la polul opus față de partenerii săi europeni. Este ca și cum barca pleacă, unul dintre cei mai buni prieteni ai noștri ne spune „adio”, iar noi nu putem face nimic”.

Oficialii britanici insistă că guvernul lor vrea să rămână parte a UE, însă de-a lungul ultimului an premierul David Cameron a adoptat o linie tot mai dură. Cum am putea înţelege altfel, pulsează Reuters, atâta timp cât Cameron a declarat că “cea mai bună soluție pentru a stabili o nouă înțelegere cu UE este un referendum”. Unii diplomați europeni se tem că Marea Britanie, care a aderat la UE în 1973, se îndreaptă spre un „divorț de catifea”.

După ce Marea Britanie a refuzat să semneze pactul fiscal asupra căruia au căzut de acord anul trecut 25 dintre statele membre, Cameron a avertizat că își va exercita dreptul de veto cu privire la bugetul pe termen lung al UE dacă pozițiile Marii Britanii nu sunt respectate. „La ora actuală, guvernul britanic se confruntă acasă cu mari presiuni din partea aripii euroscepticilor. Eu sper ca guvernul să rămână ferm și totodată un membru cu drepturi depline al UE, fără să înceapă să se marginalizeze voluntar deoarece cred că acest lucru ar fi atât în detrimentul Marii Britanii, cât și al UE. Sincer, mi se rupe inima deoarece pierdem o țară liberală”, concluzioneazăStubb.

Nu doar Marea Britanie dă semne că a obosit să tot încerce să coabiteze cu restul suratelor europene. Astfel, în ultimele două luni, 11 țări din zona euro au decis să meargă mai departe cu propria taxă pe tranzacțiile financiare. De asemenea, au fost făcute propuneri pentru a realiza o uniune bancară între țările din zona euro și cele care vor să adere la ea și s-a propus crearea unui singur buget al zonei euro. Toate aceste propuneri au creat tensiuni între UE și Marea Britanie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here