“Nu poţi să spui că era drăguţă, dar cu siguranţă că are nişte trăsături distinctive”, a comentat despre înfăţişarea unui controversat hominid cunoscut sub numele de “Hobbit”, antropologul Susan Hayes de la Universitatea din Wollongong, New South Wales, Australia. În urma reconstrucţiei faciale, femela de hominid nu are ochii mari, feminini, şi are o frunte foarte teşită.

Punându-şi la treabă cunoştinţele din domeniul criminalisticii, Susan Hayes a reuşit să reconstituie chipul femelei de doar 1 metru înălţime, în vârstă de 30 de ani în momentul morţii, a cărei fosilă a fost descoperită în 2003 în peştera Liang Bua din izolata insulă indoneziană Flores.

hobbit-face-729--620x349

Pentru a ajunge la înfăţişarea reconstituită, Susan Hayes a folosit informaţiile adunate din scanări 3D ale craniului, cu ajutorul unui program de grafică pe calculator, titrează Sydney Morning Herald, citat de Agerpres. Rezultatul îl separă pe Hobbit de reprezentările sale realizate anterior, prin intermediul artiştilor specializaţi în reconstituiri de tipul celor folosiţi de poliţie pentru a desena portrete robot – aceste reprezentări fiind mult mai apropiate de cele ale unei maimuţe.

Scheletul cu o vechime de 18.000 de ani, cunoscut sub denumirea de Homo floresiensis, a oprimit porecla “Hobbitul” pentru că este foarte scund. Hobbitul ar fi avut o greutate între 30 şi 35 de kilograme.

De la descoperirea sa, oamenii de ştiinţă au dezbătut ipoteza dacă acest hominid este reprezentantul unei specii dispărute din arborele evolutiv uman, probabil o ramură desprinsă din Homo erectus, o specie de hominizi de acum mai bine de 1,8 milioane de ani – prima specie de hominizi care la care proporţiile corpului sunt comparabile cu cele ale omului modern.

Criticii acestei teorii au susţinut că această fosilă ar putea să fi aparţinut unui om cu microcefalie – o stare caracterizată de insuficienta dezvoltare a craniului, înălţime redusă şi retard mintal. Însă un studiu din 2007 – care a evidenţiat faptul că creierul Hobbitului reprezenta aproximativ o treime din creierul unui adult – indica şi faptul că raportul proporţiilor dintre diferitele regiuni ale creierului, conform craniului, nu corespundea raportului specific oamenilor care suferă de microcefalie.

De asemenea, tot în 2007, un studiu coordonat de Matthew Tocheri, antropolog la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Washington, ajungea la concluzia că oasele încheieturii membrelor superioare ale Hobbitului corespund ca formă şi orientare cu cele de maimuţă, fiind foarte diferite faţă de cele ale oamenilor de Neanderthal (Homo neanderthalensis) sau ale oamenilor moderni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here