Gala “Balonul de Aur” a desemnat în această seară cîştigătorii pentru cel mai bun fotbalist al lumii şi cel mai bun antrenor în 2012. Chiar dacă era aşteptat, din păcate, deznodământul anchetei pare să ucidă competiţia: Messi nu are rival în fotbalul mondial!

 

Văzând rezultatele anchetei pentru cel mai bun fotbalist al anului care tocmai a trecut, mi-am amintit de Michael Schumacher. Mai precis, mi-am amintit de cel de-al şaptelea titlu de campion mondial, cucerit de neamţ în Formula 1. “Opriţi-l, omoară competiţia!”, au spus la unison comentatorii de sport ai vremii. Aveau dreptate într-un fel: cine putea să mai ia ochii mulţimii atâta timp cât pe pistă exista un singur zeu? Din totdeauna spectacolul are nevoie de artişti. De oameni care să dea suspans şi să arunce culoare asupra scenei. Iar atunci când pe afiş ai doar vedete de calibrul lui Schumacher te întrebi: noi, restul, pentru ce mai concurăm?

Lionel Messi s-a încoronat în această seară cu titlul de cel mai bun fotbalist al planetei. Al patrulea trofeu suprem din strălucita-i carieră… Şi, firesc, mă întreb: ce rost mai are ancheta? Ce rost mai are să-i vedem pe al de Cristiano Ronaldo, Xavi, Falcao, Pirlo, Casillas, Ibrahimovici etc aliniaţi la decernarea premiilor? Avem nevoie de astfel de spectatori pentru a aplauda eternul rege? Nu. Fotbalul, sportul în general, are nevoie de cât mai mulţi prinţi care să se bată pentru coroana regelui!

Fireşte, nici Schumacher şi nici Messi nu poartă vreo vină din cauza talentului incomensurabil pe care îl etalează în arenă. Mă văd nevoit, doar, să remarc că nicio competiţie nu va progresa şi, cu atât mai puţin, nu va mai continua să strângă spectatori atâta timp cât se ştie că la start se află un singur învingător. Nu de aplaudaci are sportul nevoie…

PS. Laurii de “antrenor al anului” i-au revenit spaniolului Vicente del Bosque.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here