Ideile de faţă îmi vor aduce, cu siguranţă, multe înjurături. Dar le supun opiniei publice pentru că am convingerea că nu greşesc atunci când refuz să îl susţin pe eurodeputatul Cătălin Ivan în războiul pe care îl duce cu publicaţia Daily Express, în sălile Parlamentului European.

Despre ce este vorba. Peste 100 de mii de britanici au semnat o petiţie, iniţiată de către Daily Express, care încearcă să sensibilizeze Bruxelles-ul şi să obţină prelungirea restricţiilor în ce priveşte forţa de muncă din Estul Europei. Mai precis, este vorba de ipotetica invazie a românilor şi bulgarilor în Marea Britanie.

1 ianuarie 2014 va aduce cu sine sfârşitul interdicţiilor privind plasarea de forţă de muncă din cele două ţări ( nm. cele mai sărace surate ale Uniunii Europene) în Marea Britanie. Cu această dată, firesc, britanicii se aşteaptă la o invazie a românilor şi bulgarilor – avizi de a găsi slujbe mai bine plătite decât cele pe care le oferă săracele lor meleaguri. Nimic deosebit până aici… Cu acelaşi potop de muncitori s-au confruntat şi Spania, Italia, Germania, Franţa etc… Şi nu s-au mai plâns. Fie şi pentru că românii şi bulgarii, avizi de câştiguri mai bune, au prestat slujbe pe care băştinaşii nu le-ar fi acceptat nici în ruptul capului ( sau cu costuri mult mai mari din partea angajatorilor!).

Aşadar, opinia mea, nu asta e durerea britanicilor. Muncitori români, destui dealtfel, se află şi în prezent pe teritoriul lor. Problema o constituie masa de delicvenţi care va pătrunde în Regatul Unit. Este vorba despre teama ( nm. cu siguranţă exagerată!) faţă de înmulţirea numărului de furturi, crime, violuri sau alte nenorociri.  Şi, din câte se poate observa din comentariile confraţilor britanici, problema o constituie (nm. în special) ţiganii!

Nu mai departe decât zilele trecute chiar directorul unei companii care se ocupă de plasarea de forţă de muncă pe teritoriul Marii Britanii arăta că „în special familiile de romi, care au câte 7 – 8 copii vor veni în Marea Britanie” şi că datorită „acestor oameni tuturor românilor li se pune eticheta de răi”. Ce caută aceşti oameni acolo? Acelaşi lucru pe care îl doresc şi de la celelate ţări din Uniune: banii pentru protecţia socială, traiul nomad la periferii sau unde li se năzăreşte, nesupunerea socială …

Pe acest fond, al isteriei care pare să îi cuprindă din ce în ce mai tare pe britanici, europarlamentarul Cătălin Ivan a luat poziţie la Bruxelles. El a cerut publicaţiei Dalily Express să oprească această cruciadă pentru că “materialele pe care le publică cer încălcarea legii europene”, exprimându-şi totodată şi nemulţumirea faţă de “frica negativă şi inacceptabilă pe care campania o asociază cu cetăţenii români”. Cătălin Ivan s-a arătat nemulţumit inclusiv de atitudinea lui Peter Bone, coleg de „suferinţă” în Parlamentul European. Aceasta s-a pus zid în faţa acuzelor venite dintre România şi a susţinut că publicaţia “vorbeşte în numele poporului britanic”!

Repet, mulţi mă vor înjura pentru aceste rânduri. Însă nu pot să nu ofer dreptatea lui Peter Bone şi celor de la Daily Express. Fie şi pentru că, domnilor, doamnelor, vă rog să fiţi britanici pentru o clipă. Să vă imaginaţi că sunteţi cetăţeni ai Regatului Unit, că peste foarte puţin timp viaţa voastră se poate poate schimba radical. Că dramul de linişte de care vă bucuraţi în prezent s-ar putea împuţina teribil, „graţie” invaziei unor oameni pe care nu îi doriţi în preajmă. Şi, vă întreb eu pe dumneavoastră: cum aţi reacţiona: stând la frontieră cu pâine şi sare sau … ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here