În urmă cu 17 ani îşi trăia ultimele zile în faţa zidului unui WC, murind secerată de gloanţele plutonului de execuţie. Anii au trecut, epoca comunismului a rămas doar o amintire urâtă şi dureroasă pentru majoritatea românilor, dar ecourile legate de viaţa şi abnegaţiile familiei Ceauşescu rămân subiecte înca viu discutate.

Super Style face o amplă radiografie a fostei tovarăşă nr. 1 a României. În opinia autorului, Elena Ceauşescu reprezintă “povestea unei ţărăncuţe naivă, o Cenuşăreasa, care a putut să se preschimbe într-o împărăteasă inteligentă, dură, conducând excelent ţara alături de şoţul ei” .

Elena Ceauşescu, “om de ştiinţă şi savant de renume mondial” până în decembrie 1989, a ascuns în spatele ei poveşti care au făcut şi vor face multă vreme de aici în colo vâlvă. Dură, semianalfabetă, parvenită în lumea cercetătorilor chimişti, fosta soţie a lui Nicolae Ceauşescu îşi ascundea defectele în spatele unei perdele formate din oameni care munceau enorm pentru ca lucrările ce le semna să o impună în elita cercetătorilor. “Elena Petrescu a fost o copilă simplă, dintr-o familie de ţărani valahi. Încă de mică a avut probleme cu învăţătura. Asimila greu materia şi uita foarte repede. Abia la 14 ani reuşeşte să termine patru clase primare!” – scrie Super Style în debutul poveştii. Pentru ruşi, Elena a avut două mari calităţi: voinţă şi… frumuseţe! “De aceea, atunci când se nimerea să participe la conferinţe ştiinţifice, se străduia să-şi aleagă temele de discurs pe motive politice, de teama ca falsa cercetătoare să nu fie descoperită.”

MISS PCR. După mai multe tentative de a-şi câstiga existenţa muncind în Bucureşti, în ateliere de croitorie sau în alte domenii ca muncitor necalificat, la 18 ani intră în politică, devenind membru al Partidului Comunist clandestin din România. Conform Super Style, “Elena Petrescu a mizat pe frumuseţea sa, răzbind foarte uşor spre vârful acestei grupări politice.elena si nicolae ceausescu 1 În 1936 comuniştii au desemnat-o Miss PCR la sărbătorile de la 1 mai, moment în care o cunoaşte – şi se îndrăgosteşte de ea – tânărul comunist-stalinist Nicolae Ceauşescu. Elena, care avea succes la bărbaţi, a văzut în Nicolae o reală rampă de lansare. Astfel s-a agăţat de el puternic, iar după un timp cei doi s-au căsătorit”.

FOBIA VÂRSTEI. Cotidianul rus se opreşte destul de mult asupra fobiei pe care viitoarea primă tovarăşă a PCR o avea, fobie legată de vârsta reală. “Profitând de faptul că trei ani a stat singură, fără Nicolae, arestat pentru activitatea comunistă, domnişoara Petrescu şi-a falsificat certificatul de naştere. Avea obsesia de a deveni mai tânără decât iubitul ei. Astfel şi-a şters din acte trei ani din viaţă!” Copiii clanului Ceauşescu reprezintă un alt capitol abordat în articol. Astfel, Super Style susţine că “Valentin a fost adoptat. El era un băieţel din actuala Republică Moldova, rămas orfan în timpul războiului. Adopţia a fost parte integrantă din viziunile ideologice pe care cei doi soţi le aveau”.

VIAŢA CA UN FILM. Radiografia la care este supusă Elena Ceauşescu se încheie în 1989, în faţa plutonului de execuţie. Pentru ziariştii ruşi, motivul pentru care dictatorul şi soţia sa au murit în urmă cu 17 ani ţine strict de bătaia de joc la care era supus poporul român: “La finele anilor ‘70 economia ţării era critică, iar produsele alimentare se vindeau pe cartelă. Ceauşescu îşi fixase obiectivul de a achita toate datoriile externe ale României. Astfel populaţia a început să trăiască în condiţii grele. Nu însă şi Elena Ceauşescu. Ei îi plăcea viaţa bună, avea slăbiciuni la pietre preţioase, blănuri, maşini scumpe şi palate. Aveau destule palate: 21 în apropierea Bucureştiului, 40 de vile prezidenţiale prin toată ţara, 28 «căsuţe» de vânătoare etc. Luxul în care trăia familia Ceauşescu era fantastic. Este suficient să amintim că labradorul lor stătea într-o vilă a lui şi că mâncarea îi era adusă zilnic prin curierat din Marea Britanie, iar seara era dus la stăpân într-o limuzină escortată de motociclişti.”

Jurnalul Naţional / 22 decembrie 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here