Deștepți sau proști, bogați sau săraci, frumoși ori urâți, circa 20 de mii de români ne-am mutat în cartierul care s-a îțit în partea de Vest a Popești-Leordeni. Frumos împachetat la suprafață, “conacul” construit de mai mulți dezvoltatori imobiliari,  girat de Administrația Publică Locală, are o grămadă de hibe. O parte dintre noi am ales să ne luptăm pentru remedierea ( dacă mai este posibilă!) lor. O alta strigă cât o țin plămânii: nu puteți avea ce vreți pentru că nu plătiți pentru condițiile din Primăverii! Cât de reală este povestea?

Am să fac o analiza costurilor plecând chiar de la prețul apartamentelor pe care fanii mărețelor realizări administrative din zonă îl invocă constant în discuții. În Popești-Leordeni poți cumpăra o garsonieră la un preț minim de 22 de mii de euro, în timp ce în “Primăverii” o cosntrucție similară costă minim 45 de mii de euro. Din acest punct de vedere, detractarii problemelor evidențiate câștigă prin KO disputa. Nu vă amăgiți, ei nu au niciun pic de dreptate atunci când ne recomandă să lăsăm ciocul mic, să înghițim noroiul pe post de cașcaval de Dobrogea.

În “Primăverii“, acolo unde s-a împământenit ca o parte a protipendadei să își achiziționeze cuiboșorul numai bun de petrecut viața, metrul pătrat de teren costă între 1500 și 3000 de euro. În Las Popești City, terenul intravilan se vinde cu maxim 200 de euro / mp. Numai de aici se observă lesne o diferență de cost de circa 10 mai mică. Apoi, la oferta finală, în afară de facilitățile pe care le oferă buricul Capitalei ( metrou, mijloace de transport, parcuri, străzi, piață, spital, policlinică, terenuri de joacă pentru copii etc ), se adaugă partea de profit a dezvoltatorului. Așa se ajunge la un cost de minim 45 de mii de euro / garsonieră de maxim 35 – 40 mp.  Sunt informații banale, pe care le cunosc și cei cu plămâni puternici, dar care fac interesat pe neștiutorii…

Trăgând o altă linie, spre cele cu care se confruntă piața din zonă, nici nu e greu să realizezi de ce nu pot costa casele din Popești la fel ca cele din Primăverii. Asta nu le face cu nimic mai ieftine. Pentru că, punând în balanță toate lucrurile care converg de la prețul / mp și până la facilitățile urbanistice , se trage la final linia care formează oferta reală. Cea care ne arată că nimic nu e mai ieftin, că nu cumpărăm la preț de dumping, că asta e suma corectă! Că nu stă în picioare nici măcar comparația dintre Dacie și Mercedes, fie și pentru faptul că diferențele de cost nu provin din diferențele de confort ale bunului cumpărat!

Înseamnă asta că trebuie să fim fericiți cu faptul că o garsonieră este aici la 40% din valoarea unei construcții similare din centrul Bucureștilor? Nicidecum! Măcar și pentru că nici Lensul nu-i același lucru cu Parisul, cum nici costurile caselor nu-s la fel, așa și cu Popeștiul nostru ( fac comparația pentru că tot trăim în Uniunea Europeană, nu în Burundi!). Cum nici franțuzii din Lens nu s-au ploconit în fața Administrației Locale doar pentru că stau acolo, că le-au mai pus un capac fals de canalizare ( pentru a da bine la tabloul general al zonei!), așa nici noi nu putem accepta să tăcem doar pentru că, la suprafață ne facem că nu pricepem care-i treaba cu gardu și leopardu.

Cum văd eu problema? Destul de îmbârligată, cam fără o ieșire evidentă, indiferent dacă X sau Y ajung după gratii ( nu mai luați asta ca pe amenințări directe, încercați să le vedeți ca pe o realitate normală. Fiecare plătește pentru ce face!). De ce spun asta? Pentru că atâta timp cât Primăriile, cele care dețin terenuri ( pe care nici măcar nu le au trecute în patrimoniu… ), care au puterea de a aproba sau respinge Planuri de Dezvoltare Urbanistică Generale ( atunci când există așa ceva…!), care dau sau revocă autorizații de construcții după bunul plac, care își deschid birouri de consiliere în cârciuma de la colț…, ei bine aceste lucruri nu se vor opri din mersul lor prea curând. Pentru că niciodată ( deși  e imperios necesar (a devenit peiorativ între timp!), nicio administrație locală nu va pune interesul cetățeanului înainte interesului propriei pungi. Iar până atunci vom primi continuu indicații să tăcem, să înțelegem că nu trăim în Primărerii, ci în Las Popești. Acolo unde, “dar din dar se face Rai” e mai actual ca niciodată!

Înjurați-mă, anliștilor!

 

2 COMMENTS

  1. Eu cred ca exista solutii pentru orice. Totul depinde de cat efort suntem dispusi sa depunem. Si dupa ce infrastructura e pusa la punct, creste pretul pe metru patrat si la noi, totul e sa incepem, pentru ca daca nu incepem, nu vom termina niciodata.

  2. Dupa cum se spune, omul sfinteste locul, dar la noi, ca mai prin toata tara, ori nu exista omul, ori el “asfinteste” locul… si Popestiul sufera de aceeasi boala a parvenitilor cocalari in comportament si infipti in singurul crez politic al furtului resurselor si al bataii de joc fata de cetatean. Este exact locul in care am ajuns cu capatos, maruta et comp, cu becali si iliescu si cu toti tiganii manelisti ocrotiti vartos de anaf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here