18 martie 2015. Sala de Ședințe a Consiliului Local din Popești-Leordeni s-a aglomerat: cetățeni, arhitecți, oficiali ai administrației locale, reprezentanți ai Institutului de Proiectări. Miza? Noul PUG al orașului, 300 de hectare de teren care vor deveni zonă de interes imobiliar!

Am să fiu cât se poate de sincer și am să spun din start: nu am vrut să public discuția pe care o voi reda mai jos! De ce? Mi-am zis că e mai bine să nu mai agit apele, și așa învolburate suficient în ultima vreme. Ce m-a determinat să schimb atitudinea față de acest aspect? Comentariile generate pe forumuri și pe Facebook, de aplaudacii fără creier, pe seama unor lucruri publicate în ultimul timp.

 

Momentele de din-aintea ședinței în care a fost analizat noul PUG al Popești-Leordeni. Florin Preda: "Vă rog să nu mai faceți poze, nu aveți voie. Ședința nu are caracter public!" I-auzi, atunci la ce ne-ai invitat!?
Momentele de din-aintea ședinței în care a fost analizat noul PUG al Popești-Leordeni. Florin Preda: “Vă rog să nu mai faceți poze, nu aveți voie. Ședința nu are caracter public!” I-auzi, atunci la ce ne-ai invitat!?

 

Vreți să înțelegeți, din interior, cum au stat lucrurile în Popești-Leordeni, în ce privește modul în care s-a construit în ultimul deceniu? Vreți să înțelegi cât de jomanfutiști sunt unii dintre cei care ne administrează confortul urban? Citiți și vă luminați. Discuția este seacă, fără nicio intervenție din partea subsemnatului!

……………………………………………………………………………………………………………

Mircea Lupan – arhitectul PUG-ului prezent, dar și al celui care urmează a fi realizat : Estimăm în zona deja construită în Vest un regim de populaţie până în 15 mii de locuitori, iar în ce se va construi de până în 8 mii de locuitori – pentru că regimul este jos aicea – e evident că şi cantitatea de ape pluviale e alta. Putem să avem un POT în care să cuprindem spaţii verzi mai mari, care permit absorţia în pământ, este bine.

Mircea Lupan: Ceea ce se face aicea, la densitatea de aicea, depăşeşte deja bunul simţ! Din punct de vedere urbanistic este o exagerare. Nu se poate să am 4 metri între faţade de blocuri! Nu se poate!

Daniela Niculae – inspector superior în cadrul Comisiei de Urbanism:  Ăsta este PUG-ul, domnul Lupan!

Mircea Lupan: Nu ăsta este PUG-ul. Vă contrazic!

Petre Iacob – primarul orașului Popești-Leordeni: Păi nu soţia dumneavoastră afost arhitect şef până să fiu eu primar? Haideţi, domnu’ Lupan!

Mircea Lupan: Nu are legătură asta cu soţia mea, nu mai interpretaţi! Iniţial s-a discutat la distanţe de 2 metri. Dar aia era pentru regim de înălţime PARTER! Totul este conform Codului Civil. În Codul Civil scrie chestia asta!

Daniela Niculae: Faptul e consumat, da?

Mircea Lupan: Ba faptul nu-i consumat din cauza a cum va fi de acum înainte

Petre Iacob: Noi am venit aici să discutăm noul PUG, nu să-l analizăm pe cel vechi!

Mircea Lupan: Păi ce se întâmplă acum e o enormitate. şi nu vreau să-mi spuneţi apoi că aşa se va proceda şi dincolo? Nici vorbă!

Daniela Niculae: Da’ nu a spus nimeni treaba asta!

Mircea Lupan: Vreau să reţineţi: încă mai sunt lucruri de salvat în partea asta, veche. Mai sunt terenuri care pot deveni spaţii verzi. Nu lăsaţi ca cei care aşteaptă, să mai sape un tronson de blocuri! Eeee, măcar acolo nu trebuie să se mai facă asta!

Petre Iacob: Unde, dom’ne?

Intervine un cetăţean: La Tiviere, domnule, la Tiviere.

Petre Iacob: Mai există acolo spaţiu verde?

Mircea Lupan: Nu se poate, domnule aşa ceva! Afirmaţia dumneavoastră, doamnă, nu a fost ok!

Daniela Niculae: Nu, dar nu are sens să discutăm acum despre ce s-a făcut până acuuumm. În proporție de 90% este construit terenul. Poate am greşit DSC00332spunând că e un fapt consumat, dar asta este realitatea! Nu mai avem acum ce face, nu înţelegeţi?

Mircea Lupan: Noi am dat reglementările pe zona respectivă pentru că aşa a fost în PUG-ul anterior, şi nu s-a mai făcut un PUZ. Dar dacă ştiam unde se va ajunge, ce se va întâmla, sigur făceam PUZ!

Daniela Niculae: Nici nu a fost impus să se facă PUZ!

Mircea Lupan: Chiar nu înţelegeţi că s-a încălcat Codul Civil?

Florin Preda – Administrator Public al Popești-Leordeni: Haideţi să depăşim momentul… Pe celelalte 300 de hectare densitatea construcţiilor în niciun caz nu va fi asta! Vom prevedea pentru utilitate publică 13-16 procente. Acolo am nevoie, după strada Biruinţei, de şcoală, de dispensar etc.

Mircea Lupan: Noi putem să dăm o interdicţie de construire până rezolvăm cu toată treaba! Nu se poate altfel. Dacă vrem să scăpăm, să deratizăm zona…

 

20 COMMENTS

 1. La cat se repeta madam Nicolae cu “ce a fost a fost”, parca ne spune ” da sunt vinovata dar nu vreau sa fiu trasa la raspundere si nu vreau sa renunt la pozitia asta de serif al urbanismului Popesti”. Se spune ca at cand vrei sa cunosti pe cineva cu adevarat sa-i dai o functie de conducere….si iata rezultatul. Ce nu e constienta doamna si toata gasca din Primarie care se cred zmei( efectul imbogatirii rapide), este ca lucrurile nu se echilibreaza imediat in viata, ci efectele actiunilor proprii vin uneori cand nu te astepti

 2. Tovarasa Daniela Niculae, tovarasu” Florin Preda, tovarasu’ Petre Iacob, unde este prevazut in PUG-ul prezent regim de inaltime DS+P+5E ? Unde, tovarasilor, specifica ca poti sa ajungi cu constructia la mai putin de 1 m de strada (vezi restaurantul prietenilor tovarasilor, de pe Dr. Fermei – Bistro) ? Unde ati mai vazut oras fara trotuare si canalizare in care sa ai impozite ca in Primaverii? Aveti ce face, dar nu vreti : omu’ spune clar ca daca se vrea “deratizare” trebuie stopate toate constructiile pana cand se regandeste zona. Dar stiu, interesul dvs. nu e al comunitatii ci al dezvoltatorilor, sau ne inselam?

 3. Eu observ ca:
  a) sunt clar incompetenti (habar nu au de legile si normativele de baza – sau se prefac);
  b) sunt rau intentionati (nu-i intereseaza dauna pe care o creeaza, sunt acolo doar ca sa inchida ochii la tot soiul de abateri – sau sunt corupti);
  c) oamenii sunt foarte nemultumiti si asta se va vedea cu atat mai bine cu cat se acumuleaza tensiuni.
  Pentru ca in unele asociatii de locatari presedintii si administratorii reprezinta mai mult interesul dezvoltatorilor, este de luat in calcul infiintarea unei asociatii pentru dezvoltare urbana, curata de dezvoltatori, politicieni, comercianti si alte soiuri de interese opuse urbanismului.

 4. In mintea primarului, cand i s-a spus ca mai e spatiu liber de iarba verde cred ca si-a zis cum draq de le-am omis pe alea, trebuie neaparat sa mai ridicam niste blocuri, mai sunt spagi de luat ! Glumesc oricum stie fiecare loc neocupat care a ramas, deoarece de acolo se ia spagile de autorizatie de blocuri doar. Ar fi nebun sa nu stie orice suvita de pamant libera ramasa !

  @Iustine, sa nu crezi o clipa ca sunt prosti, stiu foarte bine ce fac, sunt foarte rau intentionati.

  Acum 6 luni inca se mai putea salva foarte multe. Acum cred ca deja e prea tarziu. pacat dar sunt realist. As putea spune ca acesta zona a devenit una tranzitorie in viata si nu una in care sa ramai sa imbatranesti aici.

  Cui draq ii trebuia SPA. La cele 20 de blocuri facute de metropolitan putea sa faca o gradinita acolo, cine are bani de spa, are bani sa mearga cu masina si la un spa mult mai bun din Bucuresti.

  • Bine zis la faza cu trotuar < 1 metru la restaurantul vietii bistro cafe unde saptamanal vin babuini de urla ca apucatii si dau manele la tot cartieru' inclusiv dupa orele 22.00, deci prin depasirea programului afisat, nu poti sa te deplasezi decat pe carosabil unde risti sa inchei cu viata datorita altor babuini care gonesc ca pe autostrada. Ca sa nu mai zic ca nici nu au cerut acordul vecinilor sa isi deschida carciuma asa cu scrie la art 3 alin 2 din HCL 58/2012… ma si mir ca vineri si ieri n-au avut party, dar poate ca nu rateaza azi…o adunatura de oameni declasati dpdv moral.

  • Demolarile sunt permise, trebuie doar obtinute ordine in instanta si ne dam cu buldozeru prin oras, chiar si cu bila e palpitant. Este sigur ca eu il votez primar pe cel care se angajeaza sa demoleze tot ce nu este in regula.

   • S-ar putea sa ramai fara primar. Poate ca ar fi si mai bine sa fie asa… :))) Nu de alta, dar 99% dintre constructii nu respecta Codul Civil. Asa ca jumatate dintre ele ar trebui demolate. Asta pt ca sa ramana o alta jumatate care sa nu fie grevata de probleme legate de respectarea autorizatiei, a PUG-ului! PS. Si ce te faci cu oamenii care au cumparat, care chiar sunt de buna credinta?

   • stiu ca demolarile sunt permise, dar ar avea foarte mult de suferit cei care s-au mutat deja, cui i-ar conveni sa i se darame locuinta ? Ar putea sa le darame pe cele nefinalizate dar tot nu e deajuns, raul e prea mare facut din perspectiva mea si nu stiu cum s-ar putea rezolva ceva.

 5. Odata intrat in circuitul civil, un imobil nu mai poate fi demolat, cel putin nu in Romania, unde dreptul de proprietate este inalienabil, deoarece cumparatorul este considerat de buna credinta. Nici un bloc sau alt imobil nu se va darama pentru ca vanzatorul a inregistrat apartamentul la cartea funciara. Intrand in circuitul civil, autorizatia nu mai poate fi revocata sau anulata, ea fiind finalizata in titlu de proprietate prin procesul-verbal de receptie, asadar cumparatorul are un titlu valabil neatacabil in termen prin inscriere in cartea funciara.

  • Asta fu ca sa-i tai elanul domnului Iustin, care dorea ca sa razbunarea sa ii fie dulce pan’ la capat! 🙂 PS. trecand peste gluma, nici domnul Iustin nu cred ca si-a dorit sa loveasca in cumparatori, fiind oameni de buna credinta!

  • Intrebarea mea este: in conditiile in care s-a vorbit mai sus sau la postarea anterioara de blocul numitului Pepy de pe Drumul Fermei, unde e clar ca nu exista cate un loc de parcare pentru fiecare apartament, conform legii (cred ca nu exista deloc locuri de parcare!), iar blocul mi se pare extrem de apropiat de blocurile vecine, nu exista retragere fata de trotuar, ma indoiesc ca s-a respectat CUT, cine e tras la raspundere?

   • Si apropo, pot sa mai vin cu exemple de acest fel. De exemplu, cele 2 blocuri de la prima curba cum intri pe Drumul Fermei, unde exista Mega Image la parter. Primul a fost P+5 si al doilea aparut recent D+P+6 (cel cu galben). Numai mie mi se par extrem de apropiate? 🙂

    • 99% sunt ireal de apropiate. si ca structura, si ca si alte lucruri… 🙂 PS. Treaba e alta: ok, nu dari blocurile, dar impiedici ca cei care au aprobat construirea lor sa se huzureasca si sa ne rada in continuare in nas!

   • @ andra, aia din blocurile alea dau noroc, si se viziteaza sarind din balcon in balcon la altul, o fi comic pt unii dar pt ei e un cosmar. ma refer la aia din blocul p+5, ca cei din p+6 care isi cumpara acolo cumpara cu buna stiinta.

  • Adevaratul subiect fiind care din urmatoarele?

   Faptul ca ramasitele neconstruite din zona “veche” de pe Amurgului, Fermei, etc. sunt “date”, daca nu in acte, cel putin in promisiuni (ca-ntre prieteni, normal)?

   Faptul ca orice posibila ilegalitate in ce s-a intamplat pana acum se baga sub pres, cu o lejeritate alarmanta?

   Ca nu crede nimeni cand se zice ca in zona “noua” nu se va intampla acelasi lucru?

 6. Oare ce sa mai remarcam …. toate blocurile sunt construite dupa interpretarea fiecaruia …practic nimeni nu cunoate legea …arhitectul sef este sotul fostului ahitect …primarul mananca cu dezvoltatorii la terasa .. hai sa fim seriosi ..pana nu intra DNA-ul in ei nu se remediaza treaba…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here