Valentin Vrabie este cel mai cunoscut primar din România. Este independent, s-a certat cu toții boșii de la județ, și a transformat locul pe care îl administrează într-un nou Maglavit. Pe 4 aprilie a împlinit 50 de ani. Am fost invitat la aniversare, m-am dus să văd cu ochii mei minunea pe care a înfăptuit-o!

Comuna Peștera a devenit celebră grație televiziunii. A fost suficient ca pe sticla monitoarelor să ruleze imagini cu o localitate care a fost transformată radical în doar 8 ani, că lumea a și setat GPS-ul mașinilor și a călcat accelerația spre “parohia” lui Vrabie. Micuța localitate fusese pusă involuntar pe harta turistică a României. “M-am uitat și eu la lansările de candidaturi ale ăstora de la PNL, PSD… Păi Ponta a strâns, cu mici și bere, 50 de mii de oameni. Ei bine, fără să le dau grătare, la Pestera au venit tot atâția oameni atunci când am zis că vreau să candidez din nou!” – povestește primarul demisionar al comunei din sud-estul României.

20160404_143420Nu am ajuns ușor la sediul Primăriei. Ca în orice loc de la șes, localitățile sunt destul de ciudat aranjate. cel puțin așa le percepe ochiul meu… Intrarea în localitate m-a surprins. Nu tocmai plăcut, șoseaua nefiind una cu un asfalt care să mulțumească suspensiile mașinii. Oricum, “mai bun ca la Popești-Leordeni“, mi-am zis. Am oprit, să întrebăm un cetățean despre locul în care îl putem găsi pe fostul primar Vrabie. Ne-am dat la vorbă, i-am spus ce gândim despre carosabil. Omul a sărit ca ars: “Primar ca al nostru nu mai găsiți voi în toată Țara Românească. A făcut el drumurile, dar s-au mai stricat. Însă le reface sigur la anu’! Că el a făcut locul ăsta cunoscut și iubit de toată lumea. Păcat că pleacă de la noi, la Medgidia!” – ne-a zis unul dintre foștii electorii ai lui Vrabie.

Am găsit și Primăria. Nici nu era greu, cinstit vorbind. E suficient să îți arunci privirea atent

De pe scările care duc spre biroul primarului parcul din Peștera ți se dezvoluie la adevărata sa valoare
De pe scările care duc spre biroul primarului parcul din Peștera ți se dezvoluie la adevărata sa valoare

spre stânga, n-ai cum să o ocolești. Ochii îți rămân pironiți pe parcul făcut cu câteva mii de euro, dar care îți reține efectiv atenția. Fără să vreau, am făcut o nouă analogie: “La Popești-Leordeni un loc de joacă, gratulat cu denumirea de parc, a costat aproape un milion de euro!

Cu fostul edil m-am găsit la Primărie. “Puteam să stau acasă, că nu mai sunt primar aici. Însă nu pot să rămân deoparte, mă implic în continuare în viața localității. Am avut grijă să pregătesc oameni de valoare, care să îmi ia locul. Domnul director de la școală e unul dintre ei. Și e tot independent și el” – mi-a explicat situația Vrabie, om care m-a invitat să mă îndrept spre căminul cultural. Acolo, într-o sală cochetă, amenajase o masă pentru 20 de persoane. Urma să ciocnim un pahar cu vișinată, să mâncăm un grătar și să vorbim vrute și nevrute. Am preferat să îi înțeleg filosofia care l-a transformat în cel mai rânvit primar din România!

La un pahar de vorbă cu Valentin Vrabie. În acea zi împlinea 50 de ani!
La un pahar de vorbă cu Valentin Vrabie. În acea zi împlinea 50 de ani!

O. C.: Candidați ca primar la Medgidia. Vă întreb: nu vi s-au propus și alte…primării? ( înainte de a răspunde, râde!)

V.V.: Sigur că mi s-au propus, dar nu mă interesează. Peste tot sunt oameni de valoare, care vor să facă treabă. Important e să fie lăsați să lucreze. Important e ca politicul să nu își bage coada, să nu transforme Primăria în sediu de partid. De aia e bine ca primarul să fie independent: să aibă drumul lui!

Visul lui Vrabie este simplu: “Vreau să transform Constanța în primul județ independent din punct de vedere al Primăriilor. Nu vă închipuiți ce înseamnă asta, mai ales într-un județ în care sunt persoane precum Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre...”  A fost rândul meu să zâmbesc ironic… doar vin din Popești-Leordeni, realizez cum e să locuiești într-o administrație în care partidul veghează asupra a tot ce mișcă în zonă!

Secretul succesului înregistrat de Vrabie este simplu: “De fiecare dată am creat lucruri“! A făcut atăt de multe încât vocea îi reverberează ciudat atunci când amintirile îl năpădesc. Se înseninează imediat, când pune pe tapet localitatea peste care a fost șef 8 ani: “De Crăciun, la Peștera, de pe 5 decembrie și până pe 5 ianuarie, au fost cam o sută de mii de oameni să ne viziteze. Dar nu vă închipuiți cum era aici amenajat de Crăciun…

Da, nu-mi închipui decât într-o oarecare măsură. Etalonul meu era dat doar de ilustrările de pe Facebook și de la televiziuni. Recunoaște că ” în urmă cu 8 ani doat Constanța Tv mai prelua câte ceva din cele pe care începusem să le fac aici, din războiul declanșat cu corifeii din politica județeană. Norocul meu s-a numit mediul online. Este o forță, un loc în care nimeni nu se mai poate ascunde. Am avut noroc cu aceste canale. Acum…toată lumea vine și mă întreabă de vorbă, îmi cere să spun povestea succesului!

Nu i-a fost ușor să facă lucruri la Peștera, localitate cu doar 3 mii de suflete. Rememorează pașii parcurși, îmi spune că lucrează la un film documentar: “În 2008, când am intrat în Primăria Peștera, am filmat și pozat tot. Paragina care cuprindea localitatea… Sunt convins că în momentul în care filmul ăsta o să fie gata, când se va face o paralelă între ce a fost și ce este… speranța poate să învie printre oameni. Pentru că, da …se poate, fraților! Este cea mai mare satisfacție a mea, acum la final de mandat în această primărie. Asta a fost o comună săracă, luată din Epoca de piatră și transformată în numai 8 ani!” Imaginația mi-o luase razna, asemănările cu Popești-Leordeni fiind incredibile. Dar numai până la punctul cu …Epoca de piatră. Realizările lui Vrabie sunt cu atât mai importante dacă privim momentul în care a câștigat alegerile locale prima dată. “Am venit aici într-un moment critic. În 2009 a început criza. Bugetele au scăzut, problemele s-au multiplicat, iar cu toate astea am reușit să facem performanță în Administrația locală” – rememorează edilul.

I-am spus că de un astfel de om avem nevoie și noi, în Popești-Leordeni. Că avem un independent pe care o parte a populației îl dorește ca viitor primar. A zâmbit, a reiterat ideea că “doar un om independent poate face performanță: independent, dar realizat financiar… să nu fie tentat!” M-a rugat să îl descriu pe cel despre care i-am vorbit (nm. George Adrian Ștefănescu). Apoi i-a transmis un sfat: “Să rămână independent de politică, dar dependent de cetățeni. Să zică permanent: azi dacă nu rezolv o problemă, mor! Trebuie să îți placă să faci treaba asta… Eu de 8 ani nu am fost nicio zi în concediu, activitatea mea fiind de luni până duminică.” De-a lungul celor 6 ore petrecute la Peștera aveam să aflu că cei doi s-au cunoscut în urmă cu ceva timp, că au schimbat impresii. Sper eu, că-i vor folosi independentului nostru!

Pentru Vrabie urmează o nouă provocare: primar la Medgidia! Sondajele, cele mai pesimiste, îl arată câștigător –  81% din electori fiind deciși să îl aleagă pentru funcția de primar! Trebuie să recunosc, e o imensă performanță… “La Medgidia, unde candidez ca primar, toți consilierii locali propuși de mine nu au mai făcut politică. Sunt total novici în această ramură. Au intrat în M10, pentru că platforma acestui partid este una mult mai apropiată de valorile mele, pentru că nici eu nu pot face mare lucru dacă nu am oameni pe care să pot miza în Consiliul Local.  Sunt oameni normali, care fac parte din pătura aia de 95% care formează populația unei localități. Cu ei faci treabă, nu cu alții!” – mi-a explicat Vrabie filosofia pe care o are pentru primul mandat de primar de oraș!

20160404_173436

Peștera este deja un nume important pe harta administrativă a României. Lucrurile întâmplate aici sunt multe, unele chiar incredibile. Le voi aduce în atenția voastră, a celor care mă urmăresc. O voi face nutrind speranța că și în Popești-Leordeni se poate produce performanță în Administrația Locală. Important e să vrei și, vorba lui Vrabie: “Lăsați piatra jos. Haideți să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă!

( Voi reveni pe subiect zilele următoare!)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here