La mine, la țară, porumbul fiert sau copt pe jar se putea consuma doar după 15 august. Motivul ține strict de zona în care se dezvoltă această plantă. Aici, în zona de câmpie, lucrurile sunt total schimbate iar pofta îmi poate fi satisfăcută mult mai devreme.

Zilele trecute am fost într-o delegație la Gheorghe Doja. La întoarcerea acasă am adus o plasă cu porumb crud. Întâmplarea face că abia astăzi l-am pus la fiert. Vorbesc despre întâmplare, deoarece obiceiul spune că astăzi se consumă porumb și dovlecel fiert. Tot de Sf. Pantelimon se zice că producătorii de fructe și de legume este bine să dăruiască la nevoiași din producția lor…

Necesar:

Porumb crud / Foto: Ovidiu Ciutescu
Porumb crud / Foto: Ovidiu Ciutescu

 

  • porumb crud
  • pănuși de la druga de porumb
  • sare

 

 

 

Cum preparăm porumbul fiert

Porumb crud / Foto: Ovidiu Ciutescu
Porumb crud / Foto: Ovidiu Ciutescu

Curățăm drugile de pănuși, le spălăm cu apă rece și le așezăm într-o cratiță metalică sau tuci din fontă. Acoperim drugile cu apă și dăm puțină sare. Din pănuși facem un capac pe care are rolul de a păstra savoarea și prospețimea drugilor în timpul fierberii.

DSC05675DSC05677

Punem cratița pe foc, o acoperim și cu un capac metalic, și o lăsăm la fiert circa o oră. La final scoatem drugile, le dăm cu puțină sare și le consumăm.

După fierbere, scoatem drugile din cratiță și le lăsăm câteva minute la răcorit.
După fierbere, scoatem drugile din cratiță și le lăsăm câteva minute la răcorit.
Gustul porumbului fiert este și mai bun dacă acoperim boabele de pe drugă cu un strat foarte fin de sare!
Gustul porumbului fiert este și mai bun dacă acoperim boabele de pe drugă cu un strat foarte fin de sare!

Poftă mare!

PS. Dacă fierbeți mai multe drugi, nu aruncați apa și nici pănușile. Cele neconsumate se păstrează mai bine în mediul în care au fiert!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here