Humusul este un preparat vechi de când lumea. Proveniența o are în țările arabe, dar se gătește de milenii pe toate continentele. Este un aliment sărac în calorii, dar cu o valoare nutrițională mare. Se serveşte pe platouri întinse alături de tradiţionala pită, roşii, ceapă, salată de castraveţi şi falafel.

Probabil că deja vă plouă în gură. Nici nu-i posibilă o altă stare, atâta timp cât gustul humusului este unul total deosebit. Servit cald, OBLIGATORIU!

Cum se prepară?

Ei bine, pentru un humus de succes avem nevoie de câteva ingrediente și de un pic de muncă. Pare el simpluț, dar lucrurile – o să vedeți – nu stau chiar așa cum o arată fotografia finală!

Ingrediente pentru humusIngrediente:

  • Năut                     500 gr
  • Suc de lămâie           3-4 linguri
  • Usturoi                     4 căței
  • Tahini                       3 linguri ( făcut în casă!)
  • Sare                          un praf
  • Ulei de măsline          20 ml

Ca și la fasole, boabele de năut trebuie să stea în apă rece câteva ore. Nu mai mult de 12, zic eu… După ce se vor fi înmuiat suficient, punem totul într-o cratiță și dăm la clocotit pe aragaz. Boabele trebuie să fiarbă până devin destul de moi ( nm. aproximativ 2,5 ore!), lucru foarte important atunci când ne apucăm de făcut pasta pentru humus.

După ce au stat la apă câteva ore, boabele de năut vor fi puse la fiert 2-3 ore!
După ce au stat la apă câteva ore, boabele de năut vor fi puse la fiert 2-3 ore!

Deși nu am văzut astfel de recomandări, eu arunc primele două ape în care fierbe năutul. Elimin din efectul pe care îl produce și fasolea, celebrele pârțuri!    🙂

Cât timp fierbe năutul, ați putea să credeți că nu mai aveți mare lucru de făcut. Poate că așa și este, în cazul în care decideți să cumpărați tahini de la hypermarket. Eu nu o fac, din două motive: este și scump, dar nici nu are gustul și prospețimea celui preparat în casă! Așa că mă apuc de treabă…

Ingrediente pentru tahiniIngrediente pentru tahini:

  • Susan  160 gr
  • Ulei    120 gr  de floarea soarelui sau de susan
  • Sare      un praf

Prepararea ingredientului Tahini îți omoară aproximativ 15 minute, și se face astfel:

Încingem o tigaie ( fără ulei!), apoi adăugăm semințele de susan. Preț de 3-4 minute le coacem, fără a le prăji ( Nm. Este foarte important ca ele să nu își schimbe culoarea !)
Încingem o tigaie ( fără ulei!), apoi adăugăm semințele de susan. Preț de 3-4 minute le coacem, fără a le prăji ( Nm. Este foarte important ca ele să nu își schimbe culoarea !)
După ce semințele de susan au fost încinse pe foc, le punem într-un vas înalt. Peste ele turnăm uleiul de susan sau de floarea soarelui ( Nm. Nu este nevoie să folosiți de la început toată cantitatea de ulei!). și începem să mixăm compositul. La final, el trebuie să arate ca o pastă cu consistența celei pe care o folosim la clătite. PS. Tahini rămas îl turnați într-un borcan, pe care îl închideți ermetic și îl puneți la frigider. O să vă fie de folos mai bine de o lună!
După ce semințele de susan au fost încinse pe foc, le punem într-un vas înalt. Peste ele turnăm uleiul de susan sau de floarea soarelui ( Nm. Nu este nevoie să folosiți de la început toată cantitatea de ulei!). și începem să mixăm compositul. La final, el trebuie să arate ca o pastă cu consistența celei pe care o folosim la clătite. PS. Tahini rămas îl turnați într-un borcan, pe care îl închideți ermetic și îl puneți la frigider. O să vă fie de folos mai bine de o lună!

Pentru că am terminat și cu preparatul fără de care nu putem să avem un humus de calitate, ne orientăm atenția spre restul lucrurilor ce trebuie pregătite până ce năutul este fiert. Astfel, facem sucul de lămâie și curățăm căpățânile de usturoi. Ideal ar fi să nu folosiți usturoi chinezesc… e scump și fără gust!

Am ajuns la punctul în care avem toate ingredientele pregătite pentru preparatul final. Așa că scurgem apa în care a fiert năutul și îl turnăm în bolul în care urmează a fi introdus blenderul.

Năutul trebuie să ajungă la consistența unui <strong>piure de cartofi</strong>. Pentru că boabele sunt destul de uscate, aveți nevoie de apă călduță sau de <strong>ulei de măsline</strong>. Le adăugați pe măsură ce pasații boabele de năut!
Năutul trebuie să ajungă la consistența unui piure de cartofi. Pentru că boabele sunt destul de uscate, aveți nevoie de apă călduță sau de ulei de măsline. Le adăugați pe măsură ce pasații boabele de năut!

În momentul în care decidem că năutul a fost pasat suficient, adăugăm pasta de tahini, usturoiul și sucul de lămâie.

20160822_214845Continuăm să mixăm totul până ce ingredientele adăugate se fi încorporat perfect, iar pasta de humus se arată a fi suficient de moale și fină la gust. Nu vă rămâne decât să așezați rezultatul muncii într-un bol din lut și să ornați cu ulei de măsline și frunze de pătrunjel.

Humus / Foto: Ovidiu Ciutescu
Humus / Foto: Ovidiu Ciutescu

Poftă mare!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here