Cu originile pierdute în îndepărtata Arabia, musacaua a fost importată în bucătăriile românilor de la “vecinii” sârbi, greci și turci. Gătită inițial din vinete, legume și carne tocată, musacaua o punem în farfurii, de aproape un secol, după celebra rețetă, devăluită de Nikolaos Tselementes, în 1920.

Cum niciodată nu îmi place să respect ad literam o rețetă, nici când vine vorba despre Musaca nu fac excepție: consider că fiecare preparat trebuie să poarte amprenta celui care îl pune pe masă, atunci când ia oala de pe aragaz sau scoate tava de la cuptor. Așa că vă propun propria rețetă de musaca, una care i-a mulțumit până acum pe toți cei care au gustat-o!

Ingrediente pentru musaca / Foto: Ovidiu Ciutescu
Ingrediente pentru musaca / Foto: Ovidiu Ciutescu

Ingrediente:

  • 1 kg de cartofi
  • 500 g carne tocată
  • 2 cepe
  • 200 ml suc de roşii
  • 2 ouă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 4 linguri iaurt gros ( sau sos bechamel )
  • pătrunjel verde
  • nucşoară rasă
  • o roșie
  • 3 căței de usturoi
  • o frunză de dafin
  • un ardei roșu
  • 100 de gr de măsline feliate
  • sare
  • piper boabe

 

Mod de preparare

Fierbi cartofii cu coajă în apă cu sare, îi scurgi, îi cureţi de coajă şi îi tai rondele subţiri.

DSC05700

În timp ce fierb cartofii, ne apucăm de partea delicată a preparatului: umplutura! Începem prin a căli ceapa cu puțină sare. Apoi adaugăm ardeiul tăiat cubulețe și măslinele feliate.

Musaca 1

În momentul în care cele trei ingrediente își vor fi împrietenit cât de cât aromele în uleiul încins, agăugăm carnea tocată ( eu folosesc vită în amestec cu porc). Amestecăm continuu, până când scade zeama lăsată de carne. Adaugăm sucul de roşii şi mai călim puţin. Condimentăm carnea cu nucşoară rasă, sare, usturoi, frunză de dafin şi piper, după gust şi adaugi pătrunjel tocat. Amestecăm şi laşi câteva minute compoziţia să se pătrundă de arome.

musaca 2

În acest moment schimbăm punctul de lucru și revenim la blatul de bucătărit. Luăm vasul termoizolant și îl ungem cu ulei de măsline. Apoi facem un pat din felii de cartofi fierți.

DSC05709

Peste acest pat din cartofi turnăm compositul din wok. Îl intindem uniform. Peste pasta-composit așezăm felii de roșii. Vor avea un rol fin atunci când vom bucura papilele gustative cu peparatul final!

Musaca 3

Deasupra așezăm un capac format tot din felii de cartofi, iar peste ele turnăm sosul de iaurt sau sos bechamel. Eu apreciez mult mai mult sosul din iaurt și ouă, dar pentru cine dorește să fie mai sofisticat ….

Musaca 4

DSC05742Cum preparăm sosul din iaurt gras și ouă?

Nimic complicat în a obține acest composit. Luăm ouăle și le batem bine. Apoi turnăm iaurtul și omogenizăm foarte bine cele două componente. Dacă aveți senzația că-i prea vâscos, puteți să puneți două-trei linguri de apă caldă și să le omogenizați cu sosul obținut!

 

Ajunși în acest punct, luăm vasul termoizolant și introducem musacaua la cuptor pentru circa 40-50 de minute.

Musaca / Foto: Ovidiu Ciutescu
Musaca / Foto: Ovidiu Ciutescu

 

Musaca / Foto: Ovidiu Ciutescu
Musaca / Foto: Ovidiu Ciutescu

Se serveşte caldă. Poftă mare!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here