Casa Parohială din Popești-Leordeni a găzduit o întâlnire ce s-a vrut nuanțată ca dezbatere publică pentru reautorizarea ECOREC S.A. să administreze activitatea la groapa de gunoi Glina. Pentru omul de rând, tevatura propusă de autorități a reprezentat un prim pas spre normalitate. În realitate, lucrurile stau cu totul și cu totul altfel.

În luna iunie 2017 Ministerul Mediului ridica Autorizația de Mediu pentru ECOREC S.A. – societatea italienilor care operează activitatea la Glina. În fapt, ministrul Graţiela Gavrilescu nu a făcut altceva decât să consfințească o normalitate: contractul dintre Administrația Locală Popești-Leordeni și ECOREC S.A. nu ar fi trebuit realizat încă din 1997 pentru că nu se îndeplineau (la data semnării protocolului) condițiile legale de funcționare!

Trei luni mai târziu deciziei Ministerului Mediului, o parte dintre locuitorii Popești-Leordeni primesc o informare asupra dezbaterii publice pe seama reautorizării activității la Groapa de Gunoi Glina. A fost emisă de AMP, locul desfășurării urmând a fi Primăria Popești-Leordeni, la data de 28 septembrie a.c.. Pentru a nu se crea un  impotetic flux de spectatori la dialog, Instituția guvernată de Petre Iacob și Consiliul Local Popești-Leordeni au mers pe burtă: au ținut închis subiectul, cu o zi înainte de programarea sa schimbând și locul propus pentru găzduire.  Decizia a arătat cât se poate de clar că autoritățile își doresc să țină populația cât mai departe de problemă.

Motivul respectivului chin? Ei bine, cu zi înaintea dezbaterii,  ECOREC obținuse în Instanță anularea deciziei APM Ilfov. Deci… opera cu acte în regulă, fără a mai avea nevoie de aprobarea cuiva să intre cu camioanele cu deșeuri la Glina. Singurii care le mai puteau legitima activitatea erau reprezentanții Administrației Publice din Popești-Leordeni, care trebuie să își dea acordul pentru reautorizarea activității pe următorii 10 ani. Ce-i drept, sunt ultimii în lanțul trofic al aprobărilor, dar e posibil să aibă semnătura cu cea mai mare importanță. De altfel, înainte de deschiderea ședinței “publice”, Petre Iacob recunoștea: “cine sunt eu să mă opun celor de mai sus de mine? Dacă ceilalți zic că activitatea este ok, și pentru noi este în regulă. Noi, de doi ani de zile contestăm activitatea ECOREC în instanță“. Pus să afirme răspicat dacă va face front comun cu populația, Iacob a dat-o la întors:  “fac cum spune Legea!“. Ce-i drept, am trăit să o aud și pe asta: după ce a distrus o localitate pentru că nu a respectat Legea, acum se ascunde după Lege, dar aia pe care o vor și interpretează ei!

Fără să epatez, înainte de deschiderea “dezbaterii” , dar și în timpul desfășurării ei, l-am întrebat pe prefectul de Ilfov Marius Ghincea: “ce sens mai are dezbaterea atâta timp cât există o Lege care reglementează funcționarea unei asemenea activități?“. Pus în difcultate, neavând un răspuns sincer, Petcu ne-a și explicat cum stă treaba: “Dezbaterea asta este ca să spuneți ce NU ESTE ÎN NEREGULĂ cu gropa asta sau CE ESTE ÎN REGULĂ cu groapa asta!“. Adică, citez onor autorități, întâlnirea de ieri a fost ca să avem unde ne duce și de unde pleca!

Chit că pot să plictisesc, vă reamintesc că groapa de gunoi reprezintă un întreg carusel al intereselor. Unul căruia Petre Iacob nici măcar nu încearcă să i se opună. De ce? “Păi nu vreau să mă pun cu Mafia italiană. Știți și dumneavoastră de ce sunt în stare!“- opina Primarul Care Nu Este, acum un an, într-o discuție privată cu subsemnatul. Ce-i drept, nu-i comod să te iei de ei: chiar în timpul discuției de la Casa Parohială un reprezentant al ECORET țâșnise amenințător spre mine: << Ce tot pui tu mereu întrebări?>> – gesticula taurul angajat de italieni să protejeze reprezentanții aflați în sală? Apreciez gestul a doi cetățeni, care l-au pus imediat la punct pe invid! Rămâne, însă, întreabrea către Petre Iacob: când ai intrat în lupta pentru scaunul de primar nu ai știut că ai obligația să aperi interesele Popești-Leordeni? Ai crezut că totul se reduce la aprobarea de autorizații de construire și la proiecte de canalizare care nu există?

Revenind la istorii… în iulie 2014, administratorii gropii Glina, un cetăţean român, fost ofiţer de Securitate, şi un cetăţean italian, au fost arestaţi în România. Concomitent, în această afacere au mai fost reţinuţi alți italieni.

Această groapă de gunoi face obiectul unui dosar la DNA. Controlul Curţii de Conturi a scos în evidenţă faptul că acel contract de bază, din 1997, este nul de drept, deoarece a fost semnat cu şase luni înainte de a fi înregistrată firma la Registrul Comerţului. Adică s-a făcut un contract semnat de nimeni, iar tot ce s-a întâmplat aici, de 19 ani încoace, este în afara legii. Noi am făcut o şedinţă de Consiliu Local şi, în baza adresei de la Curtea de Conturi, am hotărât să trimitem în instanţă o cerere de constatare a nulităţii contractului. După ce va ieşi hotărârea judecătorească, va fi jale pentru multă lume”, a declarat pentru „România liberă“ Iacob Petre, pe 16 ianuarie 2016. Versiunea prezentă a marelui justițiar ne arată un personaj umil, cu mușchi și boașe doar atunci când vorbește cu cetățenii moșiei pe care o păstorește. Sunt curios asupra unui aspect: când a dat declarația de mai sus, pentru România Liberă, Iacob uitase că în 2013 a fost personajul care semnase extinderea gropii de gunoi? Ce ne arată realitatea? Când vine vorba despre un alt nivel, Iacob merge pe principiul “ciocu mic și joc de glezne“!

Nu trebuie să uităm nici faptul că la începutul anului 2014, Silvana Saguto, preşedintele Tribunalului Palermo, Sicilia, care urmărea de 10 ani traseul banilor mafiei italiene, a acuzat autorităţile române că protejează acţionarii societăţii care administrează groapa Glina, care ar spăla banii organizațiilor criminale siciliene. S-au vehiculat sume de ordinul sutelor de milioane de euro. Lucrurile petrecute la întâlnirea de la casa Parohială nu fac decât să certifice faptul că Groapa de Gunoi Glina este mai importantă (ca business) decât sănătatea a aproximativ o sută de mii de cetățeni – cei afectați de proximitatea cu ea!

Închei doar prin a spune că până ce cetățenii nu vor face front comun, și nu vor ieși să blocheze (după modelul francez și belgian!) intrarea în incinta bombei ecologice de la Glina, nimeni nu va mișca un deget: corupția este atât de mare încât eu, noi, voi nu contăm în ochii lor!

 

 

1 COMMENT

 1. “Noi, de doi ani de zile contestăm activitatea ECOREC în instanță“ – primar Petre Iacob

  Poate ne explica de ce primaria a apelat la un avocat incompetent care a depus cererea de chemare in judecata la judecatorie cand si un student la drept de anul II stie ca era de competenta tribunalului o astfel de cerere? Nu cumva sa tergiverseze?

  De asemenea, ca tot si-a declinat judecatoria competenta si a ajuns dosarul la tribunal, sa ne spuna d-l primar de ce s-a suspendat judecata la cererea ambelor parti? Care este motivul suspendarii d-le primar? De ce a cerut si consiliul local suspendarea judecatii?

  Nr. unic (nr. format vechi) : 6379/1748/2015
  Data inregistrarii 01.06.2016
  Data ultimei modificari: 28.06.2017
  Sectie: Secţia Civilă
  Materie: Contencios administrativ şi fiscal
  Obiect: anulare act administrativ
  Stadiu procesual: Fond

  08.06.2017
  Ora estimata: 12:00
  Complet: F20
  Tip solutie: 242 c.pr.civ
  Solutia pe scurt: În baza art.411 alin.1 pct.1 NCPC suspendă judecata cauzei la cererea părţilor. Cu recurs pe toată durata suspendării. Recursul se depune la Tribunalul Ilfov. Pronunţată în şedinţă publică, azi 08.06.2017.
  Document: Încheiere – Suspendare 08.06.2017

  Art. 411. – (1) Judecătorul va suspenda judecata:
  1. când amândouă părţile o cer;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here