Cercetașii României și Plantăm Fapte Bune au demarat un proiect unic în Popești-Leordeni: împădurirea a 4 ha dintr-o suprafață de teren pe care au fost depozitate resturile cutremurului din 1977 și, ulterior, cele menajere ale cetățenilor din proximitate. Cum arată locul după un an de la plantare?

Parteneriatul dezvoltat de către entitățile amintite mai sus a fost unul de lungă durată, care a atras sine qua non Administrația Locală în poveste. Ultima entitate s-a angajat să gospodărească suprafața plantată și să o treacă în administrarea ROMSILVA.

Lucrurile nu au stat deloc așa: deși și-a luat angajamentul că puieții plantați de cei peste 1600 de copii și 400 de adulți vor crește falnici și se vor transforma într-o superbă pădure, primarul Petre Iacob a uitat cât ai bate din palme de promisiune. La scurt timp după plantare, locul a fost vandalizat. Deși faptașul este cunoscut, nimeni nu a luat vreo măsură împotriva lui!

A urmat o replantare, la care a contribuit și administrația locală. Cum? A adus câțiva angajați și au pus în țarină aproximativ 200 dintre copacii achiziționați de către inițiatorii proiectului…

Agitate, spiritele s-au calmat după ce instituția amintită mai sus a promis că va face totul pentru ca suprafața plantată (singura din Popești-Leordeni!) să beneficieze de pază, dar și de lucrările agrotehnice de rigoare. Promisiuni deșarte…

În luna iunie, împreună cu ROMSILVA, Centrul Local “Lupii Ageri” a demarat activitatea de cosire a buruianului ce crescuse pe suprafața plantată: era de câteva ori mai înalt decât copacii și risca să îi sufoce. La acel moment, NIMENI din Primărie nu a avut bunul simț să se deplaseze la fața locului și să își exprime (măcar) curiozitatea față de cele pe care le întreprindem pentru a salva un bun care a devenit al localității.

Au mai trecut două luni, buruianul și stuful au revenit aproape de forma de la începutul verii. Motiv pentru care l-am contactat din nou pe George Mihăilescu (managerul Romsilva) și l-am rugat să mai întindă o mână de ajutor Cercetașilor României. Domnia-sa și-a dat acordul, urmând ca rezolvarea problemei să o facem în această săptămână. Până la momentul stabilit, inspectori ai ROMSILVA au monitorizat dezvoltarea Pădurii Cercetașilor.

Constatările profesioniștilor silvicoli arată că “gradul de viabilitate este bun. Probleme s-au găsit la speciile stejar roșu și frasin. Stejarul roșu are un grad de prindere de 90%, iar frasinul de cca 80%.” Problema o constituie natura umană și indolența Administrației Locală, care par decise să distrugă unicul plămân verde al orașului. De ce spun asta? Pentru că s-a constatat și că, față de primăvară, suprafața de pe care au dispărut puieții plantați aproape că s-a triplat!!!

Unii dintre copacii plantați pe 10 noiemnrie 2018 au atins înălțimea statului unui om!

Pe 23 septembrie, cu o zi înainte să mă întâlnesc cu reprezentanții ROMSILVA (pentru a decide ce este de făcut în viitor!), am mai dat o tură la locul cunoscut sub numele de Pădurea Cercetașilor. Am avut surpriza să găsesc acolo câțiva angajați ai PUB Prest Popești-Leordeni, care munceau la tunderea buruienilor. Nu contest (deși Petre Iacob nu s-a deranjat să ne comunice intenția de lucru, deși protocolul îl obligă să o facă!), m-am bucurat să văd că, în sfârșit, primarul localității și-a amintit că stă la doi pași distanță de locul împădurit și că are (ca partener în proiect) obligația de a ordona lucrările de întreținere.

M-a deranjat că nimeni nu îi supraveghea pe cei care cosesc iarba și că mulți copaci fuseseră retezați de la nivelul rădăcinei de către motocoase. “E iarba mare, șefu. Nu putem să îi ocolim pe toți!” – mi-a răspuns unul dintre ei. Degeaba le-a spus că noi am reușit să facem asta cu doar două luni înainte, dar și că este păcat de munca depusă acolo de niște copii!

Copaci tăiați datorită indolenței!

PS. În urma dialogului avut astăzi, la începutul lunii octombrie vom determina necesarul de material genetic, iar în luna noiembrie vom face o nouă replantare. Nu de alta, dar noi, cei care am depus energii și suflet în acest proiect, nu acceptăm să-l vedem cum moare: ucis de indolența autorității locală!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here