Transformarea unor containere în săli de clasă nu reprezintă tema propusă: e mult mai profundă și ține de siguranța micuților trimiși de părinți să învețe și să se formeze în cetățeni de elită ai țării.

Începând din această toamnă, Școala Gimnazială “Ioan Bădescu” Popești-Leordeni intră într-o transformare radicală. Cel puțin, așa promit cei care administrează localitatea devenită oraș din pixul oportuniștilor care au condus-o/conduc de câteva decenii.

Condițiile în care vor învăța copiii în următorii ani se anunță grele. “Faptul că îi vor chema la școală în trei schimburi reprezintă o mare problemă pentru noi” – se descarcă o doamnă care nu vede cum o să rezolve dusul la școală al celor doi micuți pe care îi are. Membru al Asociației Părinților, persoana cu care am vorbit o compătimește pe Angelica Coman, directorul instituției: “Săraca se chinuie să dezvolte școala, dar nu este ajutată. Și pe site-ul școlii este trecută investiția, dar de mai mulți ani ne spune că nu sunt bani și nu vrea nimeni să o ajute”. Melodramaticul dascăl uită, în schimb, să le spună părinților din Asociație (pe care tot domnia-sa a înfijnțat-o!!!) că adevărul pe care îl rostește este extrem de relativ. De ce? Păi nu tatăl respectivului director de școală a fost ani de zile viceprimar în Popești-Leordeni, iar în prezent este consilier local? Nu tatal doamnei Coman este unul dintre cei care nu au știut (vrut!) să cheltuie cu cap Bugetul Local și au raportat anual milioane de euro neconsumați din exercițiul bugetar al anului precedent? În fine, “răutăți” d’ale noastre, cetățenii.

Să mai punem la socoteală faptul că micuții popeșteni vor avea parte de ore de studiu reduse în școala de tip LEGO, construită pe ruina blocului care a fost simbolul localității preț de 3 decenii? Poate că domnul Petre Iacob și consilierii locali au considerat că nivelul de inteligență al acestor micuți este suficient de avansat încât să nu mai necesite ore întregi de studiu. Poate…, cine să mai știe un răspuns la un banal amănunt, precum ăsta?

Siderați, părinții copiilor din Școala Gimnazială “Ioan Bădescu” au depus și o petiție. A fost adresată primarului Petre Iacob. Credeți că au primit răspuns? Nu are timp edilul de prostiile pe care le visează cetățeanul noaptea… El e preocupat de treburi serioase. Cum, care?

Haideți să ne uităm un pic pe terenul pe care s-au instalat containerele care au rolul să suplimească lipsa edificiului școlar. Nu este greu să observăm o ditamai macaraua, care pare să arate că ajută la terminarea construcției școlare menită să găzduiască elevii începând din 9 septembrie. Percepția este falsă, imensul agregat având rolul de a ajuta la înălțarea unui bloc de 5+1 etaje. El este amplasat fix lângă containerele școlare și are toate avizele necesare construirii. Aparține societății Gama Invest, condusă de un fost dascăl și primar liberal, pe numele lui Grigore Trache!

Cum a reușit grupul imobiliar să obțină autorizațiile de funcționare în asemenea condiții? Doar profesioniștii din cadrul Primăriei Popești-Leordeni pot să ne răspundă. Dar o fac ei? Mă îndoiesc!

Profit de ocazie și îl întreb pe Petre Iacob dacă și-ar lăsa copiii să între într-un container deasupra căruia o macara gigant manipulează zilnic mii de tone de ciment, fier beton, gresie etc. Îl mai întreb dacă nu ar sta cu inima cât un purice, de teama că ceva s-ar putea să meargă greșit în funcționarea utilajului. Cine ar răspunde pentru o asemenea dramă?

Dacă Petre Iacob nu-i așa de perspicace, Grigore Trache (om deștept, după cum îi place să se pună în antiteza cu actualul edil) ce-a avut în tărtăcuță atunci când a lansat proiectul imobiliar?

Eu am să risc un răspuns în locul celor vizați: banul, obținerea lui indiferent de posibilele consecințe, sunt argumentul suficient pentru avizarea investiției amintite.

Am să închei printr-o dilemă: cum a autorizat Inspectoratul Școlar Ilfov amplasarea unei unități de învățământ în asemenea condiții tehnice? Sau, cum de Inspectoratul de Stat în Costrucții a considerat că este normal să fie demarat un asemenea proiect?

Sediul provizioriu al Școlii Gimnaziale "Ioan Bădescu" Popești-Leordeni
Sediul provizioriu al Școlii Gimnaziale “Ioan Bădescu” Popești-Leordeni

Aici cred că ar trebui să umble cei care formează Asociația Părinților din Școala Gimnazială “Ioan Bădescu”. Să termine cu ascultatul suspinelor doamnei director și să uite de compasiunea de care ar trebui să dea dovadă Administrația Locală! PS. Înțeleg că o parte a acestor părinți vor fi prezenți la Ședința Consiliului Local din 9 septembrie, precum și la un mic protest – prevăzut pentru data de 11 septembrie, în fața Primăriei Popești-Leordeni. Poate că n-ar strica să ia în calcul audiențe și memorii către instituțiile sugerate mai sus. Nu de alta, dar vorbim despre viața unor copii, nu despre cum se umplu buzunarea lui X sau Y corifei de la la marginea civilizației urbane!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here