Împreună cu reprezentanții ROMSILVA (instituție căreia țin să-i mulțumesc în mod special pentru interesul acordat proiectului civic din Popești-Leordeni) am făcut o nouă incursiune la Pădurea Cercetașilor: scopul a fost identificarea modului în care a evoluat plantația, precum și nevoile pe care le are în perioada următoare.

“Locul arată incredibil de bine, ținând cont de seceta cu care ne-am luptat vara aceasta și de calitatea solului în care copiii au realizat plantarea. Deși sunt mulți copaci care par să se fi uscat, șansele ca ei să regenereze în primăvară sunt foarte mari.  Mă bucur să văd un asemenea grad de prindere a puieților plantați și vă spun că nici în suprafețele împădurite de către ROMSILVA nu avem asemenea rezultate decât în foarte puține locuri” – ne-a spus inginerul Constantin Bicu. Conform estimărilor realizate în teren, gradul de prindere al puieților este la cca 82% din totalul plantat de cercetași în noiembrie 2018 și aprilie 2019!

Constantin Bicu – ROMSILVA

Nu doar lucrurile bune au ieșit în evidență: distrugerea puieților de către oameni rău-voitori, gunoaiele aruncate de cei care vin să pescuiască la balta din proximitate etc produc nevoia de o nouă intervenție pe suprafața plantată. Astfel, necesarul estimat pentru încă o plantare presupune cca 3000 de puieți din speciile cu care deja am ocupat cele aproape 4 ha de teren pe care, în 1977, au fost aruncate resturile de la blocurile căzute în timpul epicului cutremur.

Lucrurile ar fi stat și mai bine dacă Administrația Locală se implica și reușea să facă 4-5 irigări ale suprafeței plantate. Apa se află în proximitatea locului împădurit, iar o simplă convenție care putea fi încheiată cu administratorului bălții piscicole putea rezolva problema.

Mergând pe prognozele meteo estimate în următoarea perioadă, o nouă replantare se va putea produce în jurul datei de 16 noiembrie a.c. Profit de ocazie și invit toți cercetașii interesați să mai dea o mână de ajutor pentru a realiza dezideratul propus, dar și pe cetățenii din Popești-Leordeni… adevărații beneficiari ai efortului depus de către factorii implicați în realizarea ambițiosului proiect.

“Este nevoie ca locul să fie irigat de 2-3 ori (măcar!) în săptămâna premergătoare plantării. Altfel, va fi foarte greu să sape copiii în acest pământ. Eu mă minunez când văd ce efort s-a depus aici de niște copii sub 10 ani și mă intrigă cât de bine s-au prins acești copaci, chit la mulți dintre ei rădăcina nu este în sol integral și nu le-aș fi dat vreo șansă de supraviețuire. Chiar dacă problemele sunt cele care se cunosc în prezent, în 5-6 ani cetățenii din orașul dvs vor înțelege cât de important este acest petec de pădure pentru viața lor” – Constantin Bicu, specialist ROMSILVA.

1 COMMENT

  1. Buna ziua, pun comentariu aici (altfel nu ma lasa FB, nici macar pe pagina dvs. personala…)
    Participam si noi, familia Tudor, cu membrii: Cristina, Gigi si Alexa (2 ani si 3 luni). Va multumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here