” Explorăm, învățăm și ne jucăm” – reprezintă denumirea ultimului proiect didactic, aprobat de Primăria Popești-Leordeni pentru 360 de copii și 24 de însoțitori de la școlile din localitate. Nimic de zis:  foarte frumoasă inițiativa. Numai că…

… ne apucăm de business, domnule primar Petre Iacob (așa îți place să te gratuleze lumea, nu?). Păi de ce zic că o dăm în business? Hai să vedem!

Conform Raportului de specialitate, întocmit de specialiștii instituției pe care o conduceți, programul evenimentului se desfășoară în intervalul orar 07.00 – 20.00 (când e prevăzută întoarcerea în localitate). Excursia se face pe itinerariul Popești-Leordeni – Posada – Râșnov – Bran, cu intrare la Muzeul Cinegetic Posada și la castelul Bran. În plus, oferiți elevilor o masă la un restaurant de 3 ***.

Conform planului bugetar aprobat pentru eveniment, suma alocată din Bugetul Local este de 150 de mii de lei. Un mizilic, ar zice unii… Totuși, hai să defalcăm nițel cheltuielile.

Aritmetica spune că pentru fiecare copil, Administrația Locală plătește 416,6 lei. Profesorii nu-i pun la socoteală deoarece toate firmele de turism oferă gratuit două locuri în autocar pentru cei care însoțesc micuții. Conform a 4 firme de turism, contactate de către mine, “Kilometrul de transport costă 5 lei (TVA inclus) în cazul în care vorbim despre transportul de copii și 5 lei + TVA dacă este vorba despre turiști adulți. Ruta despre care vorbiți dumneavoastră are o lungime de 360 Km – 380 Km. O masă, cu două feluri de mâncare, la un restaurant de 3*** costă cam 20 lei-27 lei. Intrarea la Muzeul Cinegetic este de 10 lei/persoană + gratuitate la însoțitori, iar la Castelul Bran vorbim de aceleași valori financiare.  Costul real/persoană este de cca 105 lei. Prin Agenție, o astfel de excursie costă maxim 170 de lei/persoană”.

Spre comparație, ca să înțelegeți că declarația de mai sus este cât se poate de reală, pe data de 19 octombrie, școala la care este copilul meu organizează o excursie (tot de o zi) la o fabrică de ciocolată din Constanța. Și în cazul acestei instituții, vorbim despre o masă asigurată, plus intrarea la Delfinariu și la încă un muzeu. Spre deosebire de ruta aleasă pentru elevii popeșteni, drumul spre Constanța + retur este mai lung cu 100 de Km. Cât costă aventura? “Mult, foarte mult”… 160 de lei/persoană!!!

Prin comparație, că tot aveți așa de mulți bani, plătiți cu 256,6 lei mai mult decât se întâmplă în cazurile uzuale. La un total de 360 de persoane, poleitul drum cu aur promis de dumneavoastră copiilor dă cam scump rău de tot: 92.376 de lei care par să nu aibă vreo acoperire reală de cost!

Cunoscându-vă sufletul mare, pe care îl aveți atunci când vine vorba despre banul public, eu vă propun să o punem de un business la vedere. Să nu o mai dăm tura-vura, prin boscheți. Hai să facem dreak o firmă de turism și o șmecherim cu vrăjeli educaționale până la adânci bătrânețuri. Nu-i mai corect așa? Zic și eu, nu dau cu parul pentru că nu vreau să vă simțiți cumva cocoșat de la cuvintele mele!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here